V skupini Sončki smo spoznavali kako so živeli dedki in babice. Živimo v moderniziranem času, zato je slovensko ljudsko izročilo postalo dragocena dediščina, ki jo želimo širiti tudi med otroke. Ker nekoč niso imeli toliko igračk kot jih imamo sedaj, smo le-te pospravili za nekaj časa.

A dolgčas nam ni bilo. Raziskovali smo z naravnim in odpadnim materialom, spoznavali igre iz časa babic in dedkov, prepevali ljudske pesmi in rajali ob rajalnih igrah ter plesih, spoznavali ljudska glasbila, ustvarjali z glino in ogljem ter šivali obleke za punčke iz cunj. Naredili smo razstavo starih predmetov, katere so otroci nosili od doma, na ploščah, ki so se vrtele na gramofonu pa poslušali zgodbice.

Obiskali smo Kravaričevo domačijo in videli v kakšnih hišah so nekoč živeli.

V vrtec pa so nas prišle obiskat tudi ljudske pevke Sosede, ki so nas s svojimi glasovi in instrumenti popeljale v stare čase. Tudi gospa Zdenka Valenčak, pomočnica ravnatelja, nam je povedala nekaj doživetij iz majhnih nog in predstavila prav posebno staro masko – košuto. Tudi pri zajtrku smo pripravili pogostitev kot nekoč. Jedli smo iz ene velike posode, in sicer ajdove žgance v mleku ter črn kruh v beli kavi.


Strokovni delavki Mateja Vrešak in Sonja Bratuša

(Skupno 469 obiskov, današnjih obiskov 1)