Spoštovani starši!

Na podlagi okrožnic MIZŠ, prejetih 6. 11. 2021 ( številka 603-1/2021/96) in 13. 11. 2021 (številka 6030-2/2021/25), vam posredujemo naslednje usmeritve:

Dolžnost staršev, da vrtec obvestijo o tem, da je otrok zbolel za nalezljivo boleznijo Covid-19

Starši so dolžni vrtcu sporočiti, ko otrok zboli za nalezljivo boleznijo Covid19. Enaka obveznost velja za vsako drugo nalezljivo bolezen, za katero zbolijo otroci. Starši v vrtec pripeljejo le zdravega otrok.

Zaprtje oddelka vrtca zaradi karantene

Vrtec v primeru pojava okužbe s SARS CoV-2 začasno zapre oddelek, ko prejme obvestilo, da je pri zaposlenemu ali pri posameznemu otroku iz oddelka, ugotovljen pozitiven rezultat na okužbo SARS CoV-2 s PCR metodo.

Oprostitev plačila staršev zaradi neobiskovanja vrtca zaradi odrejene karantene

Za otroke, ki so zdravi, vendar vrtca ne smejo obiskovati zaradi odrejene karantene, se staršem prizna pravica do oprostitve plačila za vrtec za dneve odsotnosti. Pogoj za priznanje oprostitve plačila za dneve odsotnosti otroka iz vrtca je odločba o karanteni, ki jo morajo starši predložiti vrtcu.

Na povezavi https://e-uprava.gov.si/podrocja/sociala-zdravje-smrt/zdravje/potrdilo-o-karanteni.html izpolnite obrazec za pridobitev potrdila o karanteni za vašega otroka. NIJZ vam bo potrdilo poslalo na vaš elektronski naslov, le tega pa pošljite na naslov o-bos.ce@guest.arnes.si.

Zaradi preprečevanja širjenja okužbe z novim corona virusom in za omilitev posledic bolezni Covid-19 se priznava oprostitev plačila staršem tudi za čas, ko je bil otrok v izolaciji zaradi okužbe z virusom SARS CoV-2 oziroma ko je zbolel za boleznijo Covid-19. Pogoj je, da starši vrtcu predložijo ustrezno dokazilo s strani izbranega zdravnika o izolaciji zaradi pozitivnega testa oziroma zaradi bolezni Covid-19 ali drugo ustrezno dokazilo, kot npr. potrdilo o prebolevnosti.

Pogoj PCT

Pogoja PCT ni treba izpolnjevati osebam, ki pripeljejo ali odpeljejo otroka v vrtec.

 Uporaba zaščitne maske

Uporaba zaščitne kirurške maske ali maske tipa FFP2 je obvezna pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oziroma prostorih. Niso več dovoljene zaščitne maske iz blaga. Uporaba zaščitne maske pri izvajanju vzgojno-izobraževalne dejavnosti ni obvezna za otroke do dopolnjenega 6. leta starosti in vzgojitelje predšolskih otrok in vzgojitelje predšolskih otrok – pomočnike vzgojitelja pri opravljanju neposrednega dela z otroki.

Uvajanje otrok v vrtec

Uvajanje otroka v vrtec še naprej poteka na način, kot je to uveljavljena praksa posameznega vrtca, ob upoštevanju PCT pogojev s strani staršev, kot to določa veljavni Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo Covid-19, saj so starši, kot uporabniki storitev, v vrtcu prisotni pri izvajanju dejavnosti. Če starši ne izkazujejo pogoja PCT, se jim ne dovoli prisotnosti pri izvajanju dejavnosti. Starši, ki ne izpolnjujejo pogoja PCT, lahko otroka v vrtec le pripeljejo ali odpeljejo. Starši, ki uvajajo otroka v vrtec, so dolžni uporabljati zaščitno masko, in sicer kirurško masko ali masko tipa FFP2.

V želji, da ostane vrtec odprt in ostanemo zdravi, računam na vaše polno sodelovanje.

 

 

Sonja Zobec                                                                                      Bogomir Marčinković, prof.

pomočnica ravnatelja za vrtec                                                          ravnatelj

(Skupno 64 obiskov, današnjih obiskov 1)