V vrtcu Pikapolonica smo obeležili že 11. Tradicionalni slovenski zajtrk, ki ima letos slogan »Zajtrk s sadjem – super dan!«. Preko projekta otroke ozaveščamo o pomenu zajtrka, kako pomembno je, da se zdravo prehranjujemo, kakšen je pomen domače lokalne hrane, hkrati pa otroke seznanjamo, kako pomembni so naši slovenski čebelarji, ki skrbijo za čebele, le te pa nam dajo živilo, polno vitaminov. Zaradi korona situacije nas lokalni čebelarji letos žal niso obiskali, kot je bilo to običajno v preteklih letih.

Zajtrk, kot so med, maslo, mleko, jabolka in kruh, so živila, po katerih posegamo skozi celo leto. Na malo drugačen način pa si ga pripravimo ob tem posebnem prazniku, ki ga obeležimo vsak tretji petek v mesecu novembru. Čebelarska zveza Slovenije nam vsako leto pripravi gradivo, ki zajema tudi posnetke in glasbo, ki že vrsto let spremlja ta dogodek. V času zajtrka smo v ozadju poslušali glasbo Lojzeta Slaka – Čebelar.

V okvirju mesečnih tematskih sklopov smo po skupinah načrtovali dejavnosti, povezane s tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Otroci so spoznali pomen zdrave hrane, izdelali smo prehransko piramido, spoznali razno sadje in zelenjavo, si pripravili zdravo malico in napitke. Z zdravimi živili smo obogatili tudi naše jedilnike..

V najmlajši skupini Cepetavčki so otroci preko slikovnega gradiva spoznali čebelo, rokovali so se z lutko čebelico, ki so jo izdelale vzgojiteljice in se preko le te seznanili s prstno igro Panj.

Pomen čebele in čebelarske pripomočke, smo starejšim otrokom vzgojiteljice predstavile preko slikovnega gradiva, pokazale smo jim zaščitno obleko čebelarjev, saj imamo v vrtcu otroške velikosti oblek.

Otroci v skupini Sovice so obleko z veseljem preizkusili in se v njej poistovetili s čebelarji ter se igrali simbolno igro Čebelarstvo. Narisali so si vsak svoj pogrinjek Tradicionalnega slovenskega zajtrka in v parih zaplesali ter zapeli ob znani glasbi Lojzeta Slaka.

V skupini Sončki so otroci tiskali s pečatniki – sadni krožnik, reliefno odtiskovali folijo z mehurčki – satovje in s prstki slikali čebelice. Seveda niso pozabili na vesele Čuke in njihovo plesno glasbo Čebelice, ob kateri so zaplesali kot čebelice v panju.

Ob vseh plesnih, glasbenih, jezikovnih in likovnih dejavnostih pa smo dajali velik poudarek tudi pomenu gibanja in izvajanju športnih aktivnosti.

Zapisala: vzg. Barbara Klar

(Skupno 108 obiskov, današnjih obiskov 1)