V januarju je otroke še posebej razveselil sneg, katerega so vsi komaj čakali. S tem smo povezali spoznavanje zimskih športov, starejši otroci, ki se bodo udeležili zimovanja na Mariborskem Pohorju, pa so pričeli s pripravami. V našo skupino se je pridružil športni pedagog Jaka Šket, ki je za otroke pripravil različne oblike gibanja s smučarskimi čevlji in gibanje na smučeh. Tako so se otroci privajali na smučanje preko domiselnih vajah.  Mlajši otroci pa so zimske radosti izkoristili s prosto igro na snegu.

V okviru zdravstvene vzgoje nas je obiskala fizioterapevtka in nas seznanila z vadbami in pripomočki, ki jih uporabljajo pri svojem delu.

Obiskali smo krajevno knjižnico in prisluhnili zgodbi O lačni lisici (M. Podgoršek). Otroci so po prebrani zgodbi ustvarili skupni likovni izdelek. Otroci so svojo likovno ustvarjalnost razvijali preko risanja. Likovni motiv so še izrezali in prilepili na velik snežni plakat.

Tudi našo igralnico smo zapolnili z likovnim izdelkom. Otroci so izrezali rokavički, jih okrasili z vzorci in za njun občutek topline dodali košček vate.

Spoznali smo tudi eskime. Preko posnetka smo si pogledali njihov način življenja ter kje sploh živijo. Njihovi kulturi smo se približali preko igre. Skupaj smo pripravili kotiček »Na Arktiki pri eskimih«. Otroci so se vživljali v njihove vloge in pri igri sodelovali.

V okviru Malega sončka smo izvedli zimski pohod. Z avtobusom smo se odpeljali v Dekmanco in pot nadaljevali peš proti Davjeku. Po poti smo opazovali stopinje živali in jih primerjali z našimi. Ogledali smo si jaslice, v nadaljevanju pa se okrepčali pri Veroniki in pričakali prihod avtobusa. Vzdržljivost smo razvijali tudi na kondicijskem pohodu.

Ko pa sneg pokrije pokrajino, se ptički znajdejo v težavah, saj težko najdejo hrano. Odločili smo se, da jim izdelamo ptičje hišice. Otroci so v vrtec prinesli pločevinke od konzerv, katere so pobarvali z akrilnimi barvami. Le-te so predstavljale ptičje krmilnice. S skupnimi močmi smo izdelali posebne ptičje hišice, katere smo zapolnili s semeni. Pri postavitvi nam je pomagal g. hišnik.

Otroci so odkrivali in spoznavali tudi vodo v različnih pojavnih oblikah in spoznavali izparevanje tekočine, taljenje snega, ledu ter zmrzovanje vode.

Zapisala vzgojiteljica Mateja Mraz

(Skupno 626 obiskov, današnjih obiskov 1)