KAKO SE POGOVARJATI Z OTROKOM  O  STISKI

Pismo svetovalne delavke

Dragi starši

Nekateri se še spomnite gesla Nič nas ne more presenetiti. Pa nas je, nekatere bolj, druge manj. Toda vsem se je naš ustaljen vsakdan zamajal, tako vam in vašim otrokom kot tudi nam strokovnim delavcem. Na ta čas se vsak odziva drugače. Nekateri s tesnobo, nekateri s trenutki panike. Imamo pa tudi take, ki jim je vseeno in  se ne zavedajo resnosti situacije. Pomembno je, da se o tem pogovarjamo, da delimo naše stiske in strahove in skupaj rešujemo probleme.

Nekaj priporočil:

 1. VPRAŠAJTE OTROKA, KAJ O VIRUSU ŽE VE OZ. KAJ JE SLIŠAL O NJEM

Tako lahko izveste, kaj otrok o virusu že ve, kakšne skrbi ima v zvezi z njim, da lahko pomirite njegove strahove in direktno ovržete vse govorice o virusu, ki ne držijo (»Ne, ni res, da vsi, ki dobijo virus, umrejo. V bistvu velika večina ljudi, ki zboli za virusom, dobi prehlad in se hitro pozdravi.«). Torej, pomembno je, da otroka najprej poslušate, kaj vam o virusu govori, kaj vas sprašuje, da odkrijete njegove skrbi ter se na to potem odzovete.

 1. PODAJTE OTROKU LETOM PRIMERNE INFORMACIJE

Izkoristite pogovor z otrokom kot priložnost, da ga pomirite in mu podate informacije, primerne njegovim letom.

V grobem naj mu vaše besede dajo ta sporočila:

 • Varen si.
 • Odrasli se s tem lahko spoprimemo.
 • Otroci in odrasli, ki so sicer zdravi in imajo dober imunski sistem, da se spopadejo z virusom, ne bodo niti opazili, da so prišli v stik z virusom ali pa ga bodo preboleli v blagi obliki gripe.
 • Veliko znanstvenikov in zdravstvenih delavcev se trudi, da bi širjenje virusa zajezili. Lahko smo hvaležni, da imamo v naši državi dobro zdravstveno oskrbo.
 • Naša naloga sedaj je, da ne širimo virusa, tako, da je zdaj bolj kot kadarkoli prej pomembno, da razvijemo dobre zdravstvene navade, kot npr. da si redno umivamo roke in s tem ne prenašamo bacilov naprej.
 • S tem, ko ostanemo zdravi, zmanjšamo možnost širjenja virusa in zdravstvenim delavcem prepustimo oskrbo tistih, ki so bolj ranljivi od nas.

 

To je vse, kar mora predšolski otrok vedeti, seveda pa svojo razlago prilagodite starosti vašega otroka.

Če vam majhen otrok postavi vprašanje, vi pa ne veste, kako bi nanj odgovorili, mu lahko rečete:

»Res dobro vprašanje, vendar ti v tem trenutku ne znam odgovoriti nanj, a bom poskusila najti odgovor«. Informacijo poiščite brez otroka in na podlagi najdenih dejstev oblikujte odgovor na način, ki bo otroka pomiril in mu dal občutek varnosti.

Otrok vas bo lahko o virusu veliko spraševal, zato ker želi odgovore. Nesigurnost ga bega, tisto, kar ne pozna mu maje temelje in v nas oz. s pomočjo nas išče občutek varnosti v tej negotovosti.

 1. OTROKA NE IZPOSTAVLJAJTE NOVICAM

Glede na to, da mediji novice poročajo na način, da nas še bolj prestrašijo, resnično nima smisla, da so otroci izpostavljeni dnevnim novicam. O virusu ali o katerihkoli drugih dnevnih novicah.

 1. NAUČITE OTROKA OSNOVNE HIGIENE

Otroka podučite, da se virus širi, ko nekdo zakašlja, kihne ali diha. Virus v telesu se prenese preko majcenih dihalnih kapljic, ki so v zraku in lahko naprej živijo na koži, oblačilih in drugih površinah. Ti bacili nas lahko okužijo le v primeru, če pridejo v naše oči, nos ali usta. Žal je tako, da se ljudje dotaknemo svojega obraza stokrat v eni uri in polovico od tega se dotikamo naših oči, nosu in ust. Torej, če imamo bacile na svojih rokah, običajno preidejo v naše telo.

Zato je tako zelo pomembno, da otroku sporočite naslednje:

Otroku povejte, da si roke umiva z zelo toplo vodo, ki meji že na vročo in milom toliko časa, da lahko dvakrat zapoje pesem »Vse najboljše«. Zato, da ubijemo vse bacile.

Naj se ne dotika svojega obraza z rokami (vem, to je najtežje, a gre za grajenje nove navade, ki potrebuje čas, da se vzpostavi).

Kiha ali kašlja naj v komolec.

Naj ne deli kozarca ali jedilnega pribora.

Povejte otroku, da je pomembno, da ima dovolj spanca.

Vse to otroku sporočite na njemu primeren način.

 1. SOOČITE SE S SVOJIMI LASTNIMI STRAHOVI

Naša naloga v teh dneh je, da ohranjamo mirnost, se ne prepustimo paniki, ker le tako lahko otroku nudimo občutek varnosti in sporočilo, da je vse ok.

Manjša verjetnost je, da zbolite za kaj več kot navadno gripo, četudi virus izbruhne v epidemijo, kot da doživite prometno nesrečo, pa se z avtom vozite vsak dan.

Če temu težko verjamete, potem ste že preveč izpostavljeni novicam, ki imajo namen med prebivalce vnesti le strah in paniko. Poskrbite, da pridete do novic iz zanesljivih virov kot npr. CDC (več TU) ali WHO (več TU)

Naloga odraslih v tem času je, da otrokom nudimo občutek varnosti.

Namesto tega vse nadaljnje odločitve sprejmimo v miru in z odgovornostjo.

Vir: https://www.montessoridoma.si/kako-se-z-otroki-pogovarjati-o-korona-virusu/

Kako in na kakšen način poskrbeti za svoje dobro počutje?

Dr. Kristjan Lešnik Musek, znan slovenski psiholog in terapevt svetuje tudi optimizem, prijaznost in dobrota so nalezljivi – ne le virusi.

Ne moremo zakopati glave v pesek in se delati, da se naš svet ni zamajal.

Lahko pa – in v tem je naša resnična moč – silovito vplivamo na to, kaj bomo odnesli iz te nepričakovane izkušnje. In kakšen bo naš svet po njej – boljši ali slabši. Za to ni treba čakati nikogar. Že danes lahko začnemo. Najprej v svojem mikrosvetu, v katerega smo trenutno zaprti. In preko tega v večjem svetu, ki nam pravkar kaže, kako zelo povezani smo v njem in kako zelo lahko en droben dogodek na strašansko oddaljeni tržnici v nekaj mesecih vpliva na ves svet.

Zato ne pozabimo, da virusi niso edina nalezljiva stvar.

Tudi optimizem, prijaznost in dobrota so.

Osamimo virus, ne sebe, ne svoje človečnosti.

 

V kolikor pa opažate, da se tesnobnost in zaskrbljenost pri vašem  otroku poglablja, da to vpliva na njegovo dnevno delovanje in aktivnosti, v kolikor se začnejo pojavljati dlje časa trajajoči psihosomatski znaki (bolečine v trebuhu, neješčnost, glavobol, splošno slabše razpoloženje ipd.) stopite v stik s  svetovalno službo, kajti zelo pomembno je, da se stiske in z njimi povezane težave rešujejo sproti, da se le te ne bodo kasneje odražale na psihosomatski in telesni ravni in ogrožale otrokovo zdravje.

 

Dragi starši, prepričana sem, da nam bo  uspelo.

Pišete mi lahko na e-mail naslov: natasamartini@gmail.com

Nataša Martini

(Skupno 207 obiskov, današnjih obiskov 1)