Projekt smo izvajali v vseh štirih skupinah celo leto. Nekatere dejavnosti smo načrtovali in izvedli skupaj, ostale pa individualno po skupinah.

SKUPINA CEPETAVČKI:
Zelišča in dišavnice so okras narave in doma – vrtca. Zato sva se tudi vzgojiteljici v skupini »Cepetavčki« odločili, da v igralnici v samem začetku leta naredimo kotiček z zelišči in z dišavnicami ter otrokom konkretno predstaviva smisel in pomen takšnih manj znanih rastlin in vključevanje le teh v vsakodnevno prehrano in osvežilne ter zdrave napitke. V okviru tematskega sklopa VESELI DECEMBER je v skupini zaživela čajanka pri GOSPODIČNI ZINKI, na kateri smo gostili otroke ostalih skupin, strokovne delavke, babico ter kuharico in kuharja. V jesenskem času je na naši dvignjeni gredici zraslo kar nekaj različne zelenjave iz katere smo skuhali zelenjavno juho. Otroci pa so lahko poskusili tudi sok rdeče pese, katerega smo si pripravili sami in sicer po receptu naših babic. Komaj smo čakali na pomlad in z njo oblikovali tematski sklop JUHUHU POMLAD JE TU. Otroci so pridno sodelovali pri urejanju korit z zelišči ter pri zasaditvi dvignjene gredice. V zimskem času smo v lončke posejali semena paradižnika in paprike in tako opazovali njihovo kaljenje in rast vse dokler sadik paradižnika in paprike nismo posadili na prosto. Otroci so sodelovali pri zalivanju lončkov s sadikami ter pri samem sajenju, prav tako si je vsak izmed otrok v cvetlični lonček posejal seme sončnice in nato sadiko odnesel tudi domov. Zelo pogosto pa smo z otroki pobirali jagode, ki prav tako rastejo na naši dvignjeni gredici. Ob dnevu Zemlje nas je obiskala gospa Vera Remic s katero smo posejali nekaj novih zelišč in zelenjave (stevia, zelena in rdeča bazilika, solatna čebula, ameriški česen in kamilice). V tematskem sklopu z naslovom SONCE, VODA, PESEK, pa sva otroke seznanili z racionalno uporabo vode.

Veronika Žučko

 

SKUPINA METULJČKI:
V septembru in oktobru sva otroke navajali na samostojno opravljanje osebne higiene, umivanje in urejanje. V novembru smo izvedli tematski sklop Z zdravo hrano in gibanjem do zdravja. Otroke sva seznanjali s pomenom zdrave in pravilne prehrane, spoznavali smo zdrava živila, prehransko piramido. Vse leto sva jih spodbujali k uživanju sadja, zelenjave in drugih zdravih živil.
Ogledali smo si lutkovna filma Ostal bom zdrav in Čiste roke za zdrave otroke. Obiskala nas je medicinska sestra za preventivo in nego zob.
Vse leto smo opazovali spremembe vremena in posledice v naravi.
V marcu in aprilu smo spoznavali pomladne rastline, si uredili gredo na igrišču, kjer smo sejali in sadili. Spoznavali smo zdravilne rastline, jih sušili, si pripravili napitek iz zelišč. Sodelovali smo v akciji Očistimo naš kraj.
Dan zemlje smo obeležili s tekom solidarnosti, kjer so sodelovale vse skupine in nekaj staršev.
V mesecu maju smo izvedli pohod treh generacij. Obeležili smo dan brez avtomobila, svetovni dan hoje, svetovni dan zdravja ter sodelovali v akciji Med v vse slovenske vrtce.
V maju smo izvedli projekt Mali sonček za razvijanje gibalnih spretnosti in navajanje otrok na telesno aktivnost.
V juniju smo začeli z izvajanjem projekta Varno s soncem. Otroci so spoznavali pojav sonca, sence ter načine, kako se zaščititi pred sončnimi žarki. Navajali sva jih predvsem na uporabo zaščitnih pokrival in očal, iskanju in izkoriščanju naravne sence ter upoštevanju primernega časa bivanja na prostem (zjutraj ter pozno popoldan). Smernice tega projekta bomo upoštevali tudi v poletnih mesecih, predvsem v času izvajanja dejavnosti na prostem. Z letaki in obvestili smo tudi njihove starše opozorili na pomen pravilne zaščite pred sončnimi žarki.
Izvajali smo vsakodnevne gibalne dejavnosti, otrokom ponujali sadje, zeliščni čaj in vodo.
Vse leto smo aktivno sodelovali v akciji zbiranja zamaškov. Zbirali smo tudi različno odpadno embalažo in materiale, ki smo jih uporabili pri igri in ustvarjanju otrok. Pri tem so nam pomagali tudi starši. Otroke pa sva navajali na skrb za čisto in urejeno okolje, ločeno zbiranje odpadkov (papirja), varčevanje z elektriko, vodo, milom, brisačkami ter prijazen in odgovoren odnos do živali in rastlin.

Sonja Zobec

 

SKUPINA SONČKI:
V skupini sva skozi celotno šolsko leto otroke navajali na skrb za čistočo in osebno higieno. Pri tem sva spodbujali k samostojnosti in samemu vzgledu. Vsakodnevno smo skrbeli za gibanje, in sicer v različnih oblikah. Rojstne dneve smo praznovali na zdrav način in z vključevanjem otrok pri delu – pripravljali smo sadno kupo. Izvedli smo tudi tradicionalni slovenski zajtrk. Sodelovali smo pri projektu Tek podnebne solidarnosti, v skladu s programom »Mali sonček« pa opravljali različne gibalne naloge. Posejali smo semena paradižnika in vsakodnevno skrbeli zanje in jih opazovali. Uredili smo tudi gredico, v katero smo posejali semena in posadili sadike, katere so prinesli otroci. Redno smo skrbeli za pridelke, otroci pa so si ob tem pridobivali delovne navade. Ob obisku zobne asistentke smo se seznanili z ustrezno skrb za čiste zobe. Sodelovali smo pri projektu Delaj s srcem in ustvarili žogo z motivom zdravje. Ob tem smo namenili nekaj časa spoznavanju telesa in se vživljali v vloge zdravnika. Ko so se približevali vroči in sončni dnevi, sva namenili tudi pogovor o zaščiti pred soncem. Vsak otrok je prinesel sončno kremo, spodbujali pa sva jih tudi k temu, da so prinašali zaščitna pokrivala. Bivanje na prostem sva v vročem vremenu izvajali takoj po zajtrku. Ker sva pri otrokih opazili, da pogosto zamenjujejo sadje in zelenjavo, sva namenili nekaj časa spoznavanju temu. Otrokom sva seznanjanje približali s knjigo Škrat Brokolino in lutko Brokolino. Le-ta je bila odlična motivacija, saj so otroci bili za aktivnosti zelo motivirani, prav tako pa poskušanje različnih vrst hrane ni bila velika težava, ob tem pa so pridobili veliko znanja o zdravi in nezdravi hrani. Otroci so samoiniciativno pripovedovali o prehranjevanju in drug drugega spodbujali k zdravi hrani. Otroci so vsakodnevno označevali kolikokrat na dan so v vrtcu pojedli sadje ali zelenjavo. Ob tem so se učili kam spada katera hrana. Ker pa je za njihovo zdravje in rast pomemben zdrav način življenja, je bilo uresničevanje zastavljenih ciljev iz področja narave zelo uspešno.

Mateja Vrešak

 

SKUPINA SOVICE:
Vse leto so aktivno skrbeli za svoje zdravje, si vsakodnevno umivali zobe, se seznanjali z zdravo prehrano, izdelovali smo tabele z zdravo in nezdravo hrano, spoznali prehransko piramido. Pripravljali smo si sadne kašice, t.i. »smothije«, pripravljali čaj z limono in medom.
Uredili smo si zeliščni kotiček. Z gospo Majdo Kramberger smo se pogovarjali o zdravi prehrani in izvedli kviz. Navajali smo se na pravilno umivanje rok ob simbolni predstavitvi na sliki, na pitje vode in nesladkanega čaja. Izdelali smo si zdravo žogo s sličicami, kaj vse predstavlja zdravje.
Sodelovali smo tudi v vseh akcijah in dejavnostih, ki smo jih izvedli skupaj z ostalimi skupinami ter skrbeli za svojo eko gredico.

Karmen Jesenko

(Skupno 237 obiskov, današnjih obiskov 1)