Navajeni smo že, da se v prvih dneh pomladi, ko se narava začne prebujati, tudi v našem kraju izvede čistilna akcija v organizaciji turističnega društva.. V njej običajno sodelujejo posamezniki, ki jim ni vseeno, v kakšnem okolju živimo. Tudi tokrat smo se jim z veseljem pridružili, saj se zavedamo, da se ekološka ozaveščenost začne razvijati že v zgodnjem otroštvu.

Otroke že od prvih korakov, ki jih zmorejo sami, navajamo na odlaganje smeti in odpadkov v koš. Tudi tokrat so se najmlajši – Cepetavčki v okviru akcije seznanili predvsem s pobiranjem papirčkov in plastenk ter ločevanjem v ustrezne zabojnike. Otroci iz skupine Sončkov so poiskali smeti v okolici vrtca in jih marljivo pobrali v vreče za odpadke. Starejši dve skupini pa sta se udeležili čiščenja po kraju. Z veseljem smo ugotovili, da smeti na tleh in bilo veliko, kar kaže na dokaj dobro ekološko osveščenost krajanov in obiskovalcev.

Pred izvedbo čiščenja so se starejši otroci seznanili tudi s problematiko kopičenja odpadkov in možnostjo reciklaže le teh. Če želimo ohraniti naš planet čist za prihodnje rodove, bomo morali spremeniti svoje navade, bolj varčevati s surovinami in uporabljati manj težko razgradljive embalaže. K temu spodbujamo tudi otroke ter jih navajamo na ohranjanje čiste narave.

Sonja Zobec

pomočnica ravnatelja za vrtec

(Skupno 55 obiskov, današnjih obiskov 1)