Jesen je letni čas, ki nam ponuja veliko svojih radosti in lepote. Ko se ozremo okrog vidimo, da se vse spreminja: barve, oblike, temperatura, svetloba … Čare in bogastvo tega letnega časa pa smo izkoristili tudi v naši skupini.

Umetnost smo razvijali preko različnih likovnih tehnik in uporabo likovnega materiala. Naš osrednji likovni motiv so bila jabolka, različnih oblik in barv. Otroci so rezali s škarjami, barvali z barvnimi gobicami, lepili in sestavljali koščke, prepletali košarico in odtiskovali.

Vprašali pa smo se tudi, kaj pa živali počnejo v tem letnem času. To smo spoznali preko gibanja, s pripravljeno vadbeno uro, preko katere so otroci razvijali spretnosti gibanja z različnimi materiali in usvajali osnovne načine gibanja z žogo.

Poskrbeli smo tudi za okolico vrtca in na igrišču poprijeli za grablje in samokolnice. Otroci so pograbili kar nekaj listja, ki ga je popadalo z dreves in ga pospravili v vrečke.

Preko branje knjige Kako je ježek našel prijatelja, smo prišli do ideje, da bi lahko v skupini pripravili suhe jabolčne krhlje. Otroci so bili za idejo več kot navdušeni in tako nam je uspelo s s sušilnikom za sadje pripraviti sladke jabolčne krhlje, katere je prav vsak otrok rad pojedel pri malici.

Ker pa se lahko posladkamo z jabolki tudi še kako drugače, smo v skupino povabili Zalino babico, go. Milenko Vračun. Z njeno pomočjo smo pripravili jabolčni zavitek. Otroci so sodelovali pri ribanju jabolk, dodajanju sladkorja in cimeta, nanašanju mase na testo in zavijanju. Uspel nam je zelo dober jabolčni zavitek, kar se je pokazalo na skoraj praznem pekaču.

Ob pogovoru o jabolkih pa so se otroci seznanili tudi z različnimi sortami jabolk. Otroci so prinašali v vrtec jabolka s poimenovanji, s katerimi nam je uspelo narediti bogato razstavo, s kar 17-imi sortami v garderobi vrtca.

V igralnici pa nam je pripravila pripravnica Jana Vizjak pravo gozdno stezo, v kateri so otroci iskali jesenske plodove in jih nato razvrščali po obliki in velikosti. Utrjevali so tudi zaporedje in nadaljevali vzorec z jesenskimi plodovi.

Ker pa prav v gozdu opazimo največje spremembe v tem letnem času, smo se odpravili na igro v gozd. Otroci so se skrivali za drevesi, raziskovali z odpadnim, suhim listjem, se lovili in poslušali zvoke, ki jih slišimo v gozdu.

Pripravila in zapisala Mateja Mraz, dipl. vzgojiteljica

(Skupno 210 obiskov, današnjih obiskov 1)