V mesecu novembru smo se v skupini “Metuljčki” spraševali, Kako lahko sami poskrbimo svoje zdravje?

Na začetku meseca smo obiskali knjižnico. Tam nam je knjižničarka prebrala knjigo z naslovom Doktor medved, preko katere smo spoznali pomembno vlogo in delo zdravnika.

Spraševali in ugibali smo tudi kaj je zdravo in kaj ni zdravo. Razvrščali smo sličice glede na to ali je ta hrana dobra za naše telo, ali ne. Obiskala pa nas je tudi ga. Natalija Klunn, medicinska sestra v ZD Šmarje pri Jelšah in nam predstavila prehransko piramido, kaj moramo veliko jesti in piti ter kaj malo.

Obeležili smo tudi medeni zajtrk. Skupaj s skupino “Sovice” smo na zajtrku gostili čebelarje in župana. Ogledali in seznanili pa smo se tudi s Kranjsko Sivko, čebelico, katera je razširjena na našem območju.

Ker smo o zdravju, zdravemu načinu življenja in prehrani izvedeli že veliko, samo tudi sami izdelali prehransko piramido. Pri tej dejavnosti smo se preizkusili v rezanju s škarjami in pri razvrščanju živil v posamezno skupino. Obiskala in svoj poklic predstavila nas je tudi Stelina mamica, ga. Martina Ulčnik Kukolja.

V novembru pa nas je presenetil tudi sneg, na katerem smo potešili prve želje po zimskih radostih.

Preizkusili smo se tudi v kuhanju in pečenju. Ker smo se pogovarjali o zdravju in zdravi prehrani, smo pripravili KORENJEVE KOLAČKE, s katerimi smo se pogostili pri malici. Zanje potrebujete le 3 korenčke, 3 jajca, 60 g sira (ementalca), 3 majhne žličke koruznega škroba in malo soli. Vse skupaj dobro zmešajte z žlico in oblikujte v majhne kolačke ter položite na peki papir. Pecite na 190 stopinj, 15 minut.

Seveda smo si ogledali tudi zdravstveni dom v Bistrici ob Sotli. Tam sta nas lepo sprejela in nam svoje pripomočke pokazala gospod zdravnik in gospa zobozdravnica.

Tudi v igralnici smo postavili zdravstveni kotiček in se preizkusili v vlogi zdravnika ter medicinske sestre.

Zapisala Anja Alegro, dipl. vzgojiteljica

(Skupno 194 obiskov, današnjih obiskov 1)