Že od 1992 dalje 15. oktobra obeležujemo dan svetovne hoje. Vse bolj se zavedamo, da je gibanje izjemnega pomena za naše dobro počutje. Najbolj naravna in zato tudi najbolj zdrava oblika gibanja je hoja. Hoja nas krepi, dobro vpliva na naše zdravje in počutje, pospešuje presnovo in nas pomirja. Dostopna je vsakomur, v vseh letnih časih in ne zahteva dodatnih sredstev ali posebne opreme.

Tako smo v petek, 13. oktobra 2017, obeležili svetovni dan hoje z daljšim pohodom v skupini Cepetavčki z Anjo in Julando. Tudi najmlajši zmorejo in prav lepo smo se imeli. Vreme je bilo čudovito in prav tako volja naših najmlajših. Zanimiv je bil pogled iz hriba v dolino in hoja po še neznanih poteh. Seveda smo se tudi odpočili in okrepčali. Iz vrtca smo odšli ob 9.10 uri in prispeli ravno v času kosila ob 11.05, zelo smo ponosni.

STARŠI, VZPODBUDIMO NAŠE OTROKE H GIBANJU!

Navade, ki jih otroku privzgojimo v otroštvu, ga bodo spremljale tudi v odrasli dobi. Zatorej spodbudimo otroka h gibanju, naj to postane del njegovega vsakdana. Začnimo postopoma, tako da povečamo čas, namenjen zmerni telesni dejavnosti ter hkrati zmanjšujemo čas, ki ga otrok preživi neaktivno ob gledanju televizije ali igranju igric na računalnik.

In kako se tega lotiti?

Poskusimo skupaj z otrokom narediti načrt aktivnosti, ki jih bomo v prihodnjem tednu počeli skupaj. Aktivnosti lahko razdelimo na več krajših, denimo 10 minuten sprehod po zajtrku, popoldan 10 min potiskanje na poganjalcu, zvečer 10 minut plesa ob radijskem sprejemniku. Ne pozabimo, priporočila svetovne zdravstvene organizacije – otrok potrebuje vsaj 60 min zmerne telesne dejavnosti na dan, vsaj dvakrat na teden pa mora telesna dejavnost zajemati vaje za mišično moč, gibljivost ter vaje za krepitev kosti.  

Povzeto po vzgojno zdravstvenih gradivih Inštituta za varovanje zdravja RS ter po gradivih Svetovne zdravstvene organizacije. 

V vrtcu se vsakodnevno gibamo in bivamo na prostem skoraj vsak dan, razen kadar nam vreme ne služi. Otroci sodelujejo v različnih gibalnih aktivnostih s katerimi krepijo svoje gibalne sposobnosti.

Zapisala Anja Cesarec, dipl. vzgojiteljica

(Skupno 268 obiskov, današnjih obiskov 2)