Kot že vrsto let, smo se tudi letos aktivno vključili v izvedbo Tradicionalnega slovenskega zajtrka, s katerim smo obeležili dan slovenske hrane. Za osrednjo temo je bil izbran kruh, kar nas je spodbudilo, da ga bolje spoznamo. Zastavili smo si skupen projekt z naslovom Od zrna do kruha, v katerem so sodelovale vse skupine našega vrtca. Glede na sposobnosti in interese so otroci skupaj s strokovnimi delavkami načrtovali in izvedli zanimive dejavnosti, ob katerih so spoznavali, kaj je žito, katere vrste žit poznamo, kako vzklije, raste, kaj lahko iz njega naredimo…

V okviru projekta so se pogovarjali tudi o zdravi hrani, pomenu kruha za naše zdravje in delovanje. Otrokom želimo privzgojite pozitiven odnos do hrane, jih naučiti, da kruha ne mečemo v smeti. V igralnicah so si uredili kotičke s posevki in opazovali rast žit. Od doma so prinašali različna semena, s pomočjo električnega mlinčka so jih zmleli in tako spoznali, kako nastane moka. Ugotavljali so, da iz različnih žit dobimo različno moko. S skupino Metuljčki smo obiskali kmetijo Ivanc na Bučah, kjer smo si ogledali mlin, s katerim meljejo ekološko pridelana žita ter se preizkusili v pakiranju moke. Videli smo tudi kombajn, kar je bilo dečkom še posebej zanimivo.

Skupina Sovice si je ogledala pekarno Resnik v Kozjem, kjer so spoznali postopek izdelave kruha in pekovskih peciv ter  se tudi preizkusili v peki. V vseh skupinah so tudi v vrtcu ustvarjali iz testa s pomočjo babic ali strokovnih delavk.

V knjižnici so otroci prisluhnili zgodbam o kruhu in se seznanili s pomenom kruha v preteklosti. Spoznali so tudi nekaj deklamacij, pesmic in plesov, povezanih s to tematiko. Ob odkrivanju vseh informacij in lastni aktivnosti pri ustvarjanju  ali igri z žiti nam je čas zelo hitro minil.

Tradicionalni slovenski zajtrk pa poleg kruha, ki so ga spekle naše kuharice iz lokalne ekološko pridelane moke, sestavlja tudi med, ki so ga prispevali okoliški čebelarji. Zajtrka v našem vrtcu so se udeležili gospa Emilija Štrlek, gospod Franc Lojen in gospod Sandi Šmalčič. Otrokom so predstavili čebelice in svojo vlogo pri pridelavi medu. Z gospo Emilijo so iz voska izdelovali svečke.

Zahvaljujemo se jim za darovani med, s katerim smo se sladkali ter zanimivo predstavitev in se veselimo nadaljnjega sodelovanja z njimi.

Sonja Zobec

pomočnica ravnatelja za vrtec

(Skupno 103 obiskov, današnjih obiskov 1)